“Van eeuwenoude meubeltechniek naar een stoere hedendaagse tafel”.


Vaak nog hoor ik mensen van een bepaalde generatie zeggen, “vroeger was alles beter, toen kocht je meubels voor het leven, dat was pas kwaliteit!” In de huidige tijd vind je veel in bulk gefabriceerde meubels. Meubels welke zijn geperfectioneerd op het gebied van prijs/kwaliteit dankzij moderne fabricage processen. Deze meubels zijn bedacht om een stijlperiode mee te gaan om vervolgens weer vervangen te worden.

Naar mijn mening mist de bezieling in deze meubels. Er zit weinig verhaal in om te vertellen. Na deze constatering vroeg ik mij af of datgene wat mensen van een vorige generatie zeggen over dat vroeger alles beter was ook in deze tijd kan worden bereikt. Of er een gevoel van kwaliteit, degelijkheid en een emotionele waarde kan worden gecreëerd, en dat in een modern jasje.

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor oude houtverbinding, vooral de verbindingen in oude Hollandse molens. Ik vind het echt fantastisch hoe met oude technieken iets word geautomatiseerd. Houten tandwielen met overbrugging techniek en pen en gat verbindingen zijn maar enkele blikvangers welke je kunt vinden in deze molens. Deze technieken fascineren mij zo veel dat ik er wat mee wilde doen op mijn vakgebied.

Met dit concept heb ik de tafel “CRAFT 2.0” ontworpen. In het ontwerp had ik twee vuistregels. Ik wilde één materiaal gebruiken en geen moderne technieken gebruiken als bijvoorbeeld schroeven. De tafel van 230 – 270 cm is gemaakt van alleen eikenhout en is in elkaar te zetten door oude pen – gat en zwaluwstaart verbindingen. Om de tafel uit te schuiven heb ik gebruik gemaakt van tandwielen en tandheuvels. Deze tandwielen zijn te bedienen doormiddel van een ratel, gemaakt van eikenhout. Tot slot ziet de tafel er natuurlijk echt heel cool uit!

2590

craft2.0.1
hout 1
craft2.0.2
heftruck 1
craft2.0.3
craft2.0.5_a
maken
craft2.0.4